Как да се справите с колега лъжец?

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
Как да се справяте с колега лъжец?

Как да се справите с колега лъжец?

Лъжите не са нещо негативно, те са просто необходими. Ние, хората, лъжем често, за да защитим личния си живот или семейството, или пък за да не нараним някого. Но как да се справим с хората, които ни лъжат?  Много е неприятно да работите с лъжец. Особено ако сте от хората, които не търпят лъжата дори когато не ги засяга – разбиват я в името на истината.

С лъжеца на работа се постарайте винаги да говорите пред свидетели, а още по-добре да водите писмена кореспонденция. Пазете си я и като се наложи, покажете какви са били уговорките.

А нямайте съмнение, че ще се наложи. Човек, който обича да лъже без нужда, задължително лъже при нужда. Колегата лъжец, без свян ще твърди, че никакви уговорки нямате, че не сте го разбрали, че ваша е вината и т.н.

Благоразумно си съхранявайте и документи от различните етапи на работата. Ако колегата ви допусне грешка, никога няма да признае. Много хора, които не са патологични лъжци, често лъжат, за да се оправдаят. А за патологичните лъжци това си е норма. Те не броят лъжата за грях. А когато имат изгода, задължително прибягват до нея.

 

Как да разпознаете кой от колегите ви е лъжец и манипулатор?

Основната цел на лъжеца и манипулатора е да постигне дисбаланс във взаимоотношенията. Т.е. да ви изкара от равновесие. Когато го постигне, успява да ви контролира и да промени идентичността ви в очите на другите, обясняват специалистите.

Схемата му за действие е сравнително проста: засяга достойнството ви с неуважителна комуникация (прекъсване и иронични подмятания), вие се ядосвате, правите му забележка, а заради нея той ви представя като истерик, който не търпи критика.
Има поне пет начина на психологическа манипулация, които мръсникът опитва поотделно или заедно, за да навреди.

1. Преиначаване

През цялото време той извърта фактите в собствена полза, за да прехвърли цялата вина върху вас. Мръсникът може да задържа важна информация, да преувеличава, да преиначава или директно да лъже, за да подкрепи своята версия на „истината“.

2. Интелектуален тормоз

Той изстрелва сложни аргументи, разсъждения, неразбираеми думи и понятия, за да ви притесни, че не сте на висотата на неговата компетентност. Или пък говори за неща, които нямат нищо общо с темата. Така ви омаломощава емоционално и по-лесно изпускате нервите си. Като го прекъснете с въпроса какво всъщност иска да каже, излиза, че не можете да слушате, не разбирате и т.н.

3. Ирония

Може да е с думи, може да са пренебрежителни мимики и жестове. В деловите отношения това изглежда инфантилно, но точно по тази причина още по-силно дразни. Целта на мръсника е да ви омаловажи и унижи, за да му реагирате. Той е арогантен, за него няма значение как точно ще наложи психологическото си превъзходство.

4. Претенции

„Не разбирам какво имаш предвид“, „Може ли да обясниш“ и т.н. реплики са класическа тактика за манипулация. Мръсникът се преструва на глупав, но всъщност изкарва другия глупав. По този начин се опитва да внуши, че не знаете какво говорите, не можете да се изразявате разбираемо, усложнявате нещата, разговорът просто няма смисъл. Писва ви и му отговаряте остро.
Възможен е и друг вариант – манипулаторът ви притиска с въпроси, за които е ясно, че на този етап нямате отговори. Пита примерно в състояние ли сте да гарантирате ефекта от това, което предлагате. Вие казвате, че ще доразработите плана си. Той заключава „Е, значи говориш неща, в които не си сигурен“, с което ви представя като слаб професионалист. Естествено, вие се засягате и показвате гняв.

5. Заклеймяване

Винаги накрая мръсникът заявява, че е невъзможно да се говори и работи с вас. Той ви обвинява, че реагирате емоционално, след като е успял психологически да ви изманипулира да изпуснете нервите си. Така ви отказва да обсъждате проблема, по който самият той не е подготвен и иска да избегне. Подчертал е обаче ваши недостатъци, за да прикрие свои.

С всичко това мръсникът целенасочено изцежда психическа ви енергия, уморявате се и изпитвате затруднения да управлявате чувствата си.
Основният начин да се противопоставите е да не изпускате властта над себе си. Манипулаторът започва да контролира емоициите, мислите, поведението ви само защото вие му позволявате. Ако не се оставите да ви влияе, той няма да успее. Но за това ви е нужна психическа мускулатура.

Преди всичко повишете самоувереността си. Способният професионалист и стойностен човек с ясни ценности няма да падне на нивото на мръсника, изпускайки нервите си. Освен това имате достатъчно ум, за да знаете какво да очаквате – манипулаторът обикновено кара по една и съща схема. И я прилага на онзи, който не показва достатъчно психическа устойчивост.

Колегите, които лъжат понякога повтарят въпросите, преди да им отговорят, вероятно за да спечелят време

Колегите, които лъжат ще наблюдават внимателно за вашата реакция, за да установят дали сте се хванали

Колегите, които лъжат променят ритъма на техния говор, за разлика от хората, които говорят истината, които не променят драматични ритъма на говора си, още по-малко в рамките на едно изречение.

Езикът на тялото може да издаде лъжците – неща, като стискане на устните, игра с косата или насочващи жестове към самите себе си, което е точно обратното при казване на истината, когато жестовете са насочени към събеседник.

Лъжците се опитват да избегнат специфичните подробности, когато ги притиснете – хората, които говорят истината дават повече специфики.

Хората, които говорят истината често поглеждат настрани за да концентрират отговорите си, докато лъжците се взират във вас.

Изобличавайте го, щом нанася вреда, и пресичайте изгодата му. Но не се надявайте да го промените!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *