Частен Детектив Бургас Частен Детектив

Частен Детектив Бургас

Бургас е най-големият град в Югоизточна България и вторият по големина на българското Черноморие, а със своето землище от 253,644 km², той е вторият град по площ в България.

пк 8000–8034

тел: 088 8478 462

Град Бургас е разположен на брега на Черно море в Бургаския залив. Средната надморска височина на града е 17 метра. На север и на юг от Бургас са разположени лимани, които са защитени райони поради факта, че те са част от Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Влиянието на Черно море определя климатичните условия на града. Те се характеризират с мека зима, прохладно лято, а есента е дълга и топла - благоприятна за по-продължителен морски туризъм. Поради редуващите се течения на морския бриз от морето към сушата и обратно, летните горещини се понасят по-леко. Средните дневни температури на въздуха през лятото са 26,4° C, а на водата - 24,8° C. През меката зима рядко вали сняг, като средните температури на въздуха са 4,6° C, а на водата – 7,4° C. В началото на 21-ви век Бургас е общински и регионален център, както и четвъртият по големина град в България с население от около 226 000 жители. Според икономическите показатели Община Бургас се нарежда на второ място измежду останалите общини в страната. Бургас е важен индустриален, търговски, транспортен и туристически център. Днес градът има изключителен икономически потенциал.
Бургас е и най-голямото пристанище в страната, с единствения нефтен терминал на юг от Стара планина. Железопътната и пътна инфраструктура са добре развити. Летище Бургас има най-добрите атмосферни условия на Балканския полуостров и е единственото летище, което може да приема свръхзвукови самолети. Благодарение на морето, индустрията (химическа, машиностроителна, транспортна) и малкото разстояние между Бургас и останалите големи градове в България, градът притежава своя собствена духовна и културна атмосфера. Градът е и голям образователен, научен и културен център. Бургас е център на туристическата индустрия в южната част на черноморското крайбрежие. Той е и отправната точка към останалите курорти и ваканционни селища по Черноморието – Слънчев бряг, Елените, Дюни, градовете-музеи Несебър и Созопол, резервата Ропотамо, природен парк Странджа. Поради своето разположение Бургас и регионът предлагат множество възможности за почивка и туризъм. На север от Бургас се намира Варна – другият голям Черноморски град в България. 120 км между Бургас и Варна отнемат около 2 часа с автомобил или автобус. Разстоянието до Слънчев бряг – един от най-известните морски курорти в България – се взема за около половин час, както и разстоянието до ваканционно селище „Елените”. В същата посока се намира и град Несебър – град-музей, където са запазени руините на древния град Месемврия. И на юг от Бургас са разположени много летни курорти и ваканционни селища – Черноморец, Приморско, Китен, Лозенец, Царево, Ахтопол. Там са разположени и Созопол, ваканционно селище Дюни, Международният младежки център – Приморско и резерватът Ропотамо.
От края на 19 век Бургас е един от най-бързо развиващите се в икономически и духовен план български градове. 264 сгради в различни европейски архитектурни стилове и български традиции са обявени за паметници на културата. По-голяма част от паметниците на културата са разположени в близост до пешеходната зона на града. Най-старите сгради в Бургас са баните, построени от Сюлейман I (1520 – 1566), и манастирът „Света Анастасия“, който се намира на едноименния остров на 6 km навътре в морето. Като паметник на културата от национално значение, той е единственият островен и най-добре запазеният морски манастир по българското Черноморие.[43][225][226] Бургас в днешни дни е модерен град. Наред със съвременната архитектура могат да се намерят и запазени сгради от началото на XIX век насам. Бургас е дом на известни личности, свързани с културата и изкуството. Изпети са песни за морето, за града и прочутите му вечери, които несъмнено през лятото са прохладни и изключително приятни за разходки из града. Улиците са озеленени, а парковете са поддържани и красиви. Едни от популярните забележителности на града са Морската градина с Морското казино и Бургаският мост (кей за разходки), реконструиран през 80-те години на 20 век. За разлика от другите големи български градове, където през последните години ударното строителство на нови сгради е унищожило доста зелени площи, озеленените площи в Бургас за същия период от време са останали почти непокътнати. Множество туристи привличат не само чистите и поддържаните плажове на Бургас, но и ежегодните фестивали на града, като Фестивала на пясъчните фигури и музикалния фестивал Spirit of Burgas. Бургас се намира сред богата и разнообразна природа и защитени местности, близо до планината Странджа, част от която е природен резерват. Естествените безплатни басейни с лечебна кал и луга до Атанасовското езеро стават все по-популярни не само сред местните жители. В самия град има няколко обширни парка, сред които е и най-големият „Морската градина“. Всички паркове са благоустроени с множество възможности за почивка, забавления и спорт. В града и около него са открити и реставрирани антични и средновековни археологически находки, като архитектурно-историческия комплекс Акве Калиде. Сред интересните забележителности е средновековния манастир „Света Анастасия“ на едноименен остров в Бургаския залив. Множество заведения, барове, казина, ресторанти има из целия град, както и магазини и няколко мола. Бургас е близо до хубави къмпинги, морски градчета и курорти като Черноморец, Поморие, Несебър, Созопол и др. Бургас е град, който непрекъснато се развива и подобрява инфраструктурата и условията на живот.