Автоагресия

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
автоагресия

⚡АВТОАГРЕСИЯ⚡

■ Когато ни се случи нещо неприятно или се сблъскаме с проблеми, сме склонни да се самообвиняваме, да търсим грешката в себе си. Няма нищо лошо да направим равносметка къде сме сбъркали, но понякога сме дотолкова разстроени от събитията, че изпитваме отвращение към себе си.
■ Някои от нас са готови дори да си причинят психическа или физическа болка. Всичко започва от омразата към себе си. Тя се изразява в желание за самоунищожаване и съсипване на собствения живот.
■ Като изпитваме омраза, ние сме изпълнени с ненавист, отвращение и разочарование от себе си. Най-често причината се крие в чувство за малоценност, в страха и във враждебността към околния свят, в разочарованието, че не сме съвършени.
■ Автоагресия се наблюдава във всяка възраст: при децата се изразява в самонараняване, драскане и хапане на собственото тяло, при зрелите хора ескалира под различни форми – наркотична зависимост, промискуитетно поведение, рискови занимания и ред други.
■ В болшинството случаи корените й датират от детството, когато малкият човек, и по-късно юношата, не е успял да усвои необходимите социално приемливи модели на поведение и вписване в средата.
■ Никога не сме застраховани от попадане в жизнени ситуации, които могат да отключат автоагресивно поведение – загуба на работа, развод, изневяра и др. – и тогава се чувстваме безсилни.
■ Най-рискова е групата на затворените в себе си хора с ниска самооценка, с проблеми и дефицити в комуникативните умения, изпитващи затруднения в отстояването на собствени позиции в света.
■ Автоагресията може да бъде преодоляна. Начинът е: цялата енергия, насочена с отрицателен знак и разрушителна сила към себе си, да бъде обърната към света навън и то с позитивен нюанс.
■ Тази абстрактно звучаща препоръка означава нещо много простичко: ако усетим, че тъпчем на едно място и се самообвиняваме, важната крачка може да стане някое действие, което не ни коства особени усилия – например, да се запишем на курс по танци, където да се отпуснем и да се почувстваме освободени и значими.
■ Необходимо е да търсим нещо градивно и то да ни отвори нови врати и поле за изява.
Работим за Вас 24/7 🔥

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *