Деца на алкохолици

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
Деца на алкохолици

Какви са риковете за децата на алкохолици?

Този тип родители нанасят сериозни емоционални травми на децата си. За родители, които са заети със системно саморазрушаване чрез алкохол, грижите за децата им са бреме и обикновено не им обръщат никакво внимание. Тези деца свикват да бъдат необичани, подценявани и неглижирани. Това ги прави неуверени, плахи и дистантни, с песимистичен фон на настроението.

Често са обект на физическа самора- зправа и подигравки, което ги кара от ранна възраст да търсят начини за умилостивяване и успокояване на алкохолизирания родител. Така те формират нагласи на плахост и неувереност в отношенията, съчетани с потискан гняв и враждебност.

Децата на алкохолиците формират висока поносимост към неприемливото поведение на родителите си, което ги кара да трупат непреработени чувства на гняв и озлобление към тяхната неадекватност и собствената си безпомощност. Проявяват подозрителност и недоверчивост във взаимоотношенията и из- питват свръхразвито чувство за отговорност, като компенсация на безотговорността на родителите им.

Като възрастни често стават жертви на властни партньори, които също са склонни да злоупотребяват с алкохол, защото в детството са формирали висок толеранс към неприемливи модели на поведение. Това обстоятелство ги прави потенциални жертви на системен тормоз, който в определена ситуация може да превърне самите тях в насилници.

Как алкохолизмът засяга децата?

Когато детето има родител с нарушение на употребата на алкохол, то може да развие нездравословни умения за справяне и да бъде изложено на по-голям риск от редица проблеми по време на детството и като стане възрастен. Проблеми с поведението, психични разстройства, проблеми с взаимоотношенията и злоупотреба с алкохол и наркотици могат да се появят при деца на алкохолици, засягащи ги както като деца, юноши, така и като възрастни.

Децата на алкохолици също са 3 до 4 пъти по-склонни да развият известна зависимост към алкохола, за разлика от децата, чиито родители не са алкохолици. Излагането на алкохол или злоупотреба с вещества в домашни условия насърчава ранните експерименти при децата. За разлика от тях, децата, чиито родители са потърсили лечение на зависимост от алкохола, и са успели да се справят, почти нямат проблеми с пиенето в бъдеще.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *