Как да разпознаем клептомана?

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
Как да разпознаем клептомана?

Как да разпознаем клептомана?

Клептоманията е състояние, характеризиращо се с неустоимо желание за извършване на кражба. Страдащите са склонни да откраднат предмети, от които не се нуждаят или могат да си купят, или такива, които нямат никаква парична стойност. Клептоманите изпитват силно напрежение, което се облекчава чрез извършването на кражба.

Клептоманите крадат всякакви предмети – козметични продукти, дискове, книги, химикалки, дори просто дъвки. Водеща за тях не е стойността на стоката, а просто задоволяване на желанието да вземеш нещо. Как да съберем доказателства?

 

Признаци на клептомания

  • човек не успява да устои на импулса да открадне;
  • кражба на стоки без стойност или такива, които не са му необходими;
  • чувство на облекчение или удоволствие по време на кражбата.

 

Клептоманите изпитват нагнетяващо напрежение и тревожност преди кражбата, след която те бягат. Кражбата (дори на нещо съвсем малко и несъществено) носи чувството на облекчение и удоволствие.

Дори техните действия да им носят облекчение, е възможно да изпитат чувство за вина и угризения след престъплението. Често изпитват срам и разкаяние и се разкайват за постъпката си.

Клептоманията не касае кражба за лична изгода. Те не крадат, за да спечелят нещо или защото желаят предметите, които си присвояват. Кражбите не са свързани с това, че не могат да си позволят да притежават въпросните вещи. Много често самите предмети нямат почти никаква стойност.

Клептоманите осъзнават, че извършват нещо незаконно, което ще има неблагоприятни за тях последици, но им е невъзможно да контролират действията си. Те изпитват силно напрежение и тревога преди да откраднат нещо и безкрайно удовлетворение след кражбата, което обаче често е последвано от вина и страх от последиците, които чувства обаче не ги спират да продължат с краденето.

Защо клептоманите изпитват желание да крадат?

Клептоманите са като наркоманите – силно зависими от своята дрога, а именно чуждите вещи, и загубени без нея. Тази зависимост съответно е причина клептоманите да не могат да водят нормален начин на живот. Те не могат да се противопоставят на своята мания, не се чувстват достатъчно силни, липсва им воля и се нуждаят от специализирана медицинска помощ, а не от арест, както смятат много хора.

За разлика от истинските крадци, клептоманите не крадат с цел лична облага и печалба, дори не крадат големи неща, а са по-скоро крадци на дребно, джебчии, като не крадат пари, а само вещи и то най-често от големи супермаркети. Някои пък крадат дори от най-близките си приятели и роднини. Клептоманите обикновено крадат едни и същи неща (само шапки например) и именно по това лесно може да се установи, че човекът е болен, а не е крадец.

Клептоманите обикновено прибират откраднатите вещи на определено място, без да ги използват и без дори да ги разгледат. Някои се отървават от тях, като ги подаряват на близки или приятели, а е възможно и да ги върнат на мястото, от където са ги взели.

Епизодите на кражба не се случват след сложно планиране, а по-скоро спонтанно. Хората в това състояние могат да се намират в хипермаркет, хотел или другаде, като единствената им мисъл да е колко много искат да откраднат от декорацията вътре в сградата.

Как да различим клептоманията от обикновена кражба
Клептоманията се различава от нормалната кражба по това, че обикновено крадците планират предварително престъплението си и предприемат определени действия, за да придобият предмети, които желаят, но не могат да си позволят.

Лицата с клептомания крадат спонтанно, с цел да облекчат напрежението, което продължава да се нагнетява, ако не го направят.

Това патологично отклонение може да възникне самостоятелно, но често страдащите злоупотребяват с упойващи вещества, имат високи нива на тревожност и други нарушения, свързани с контрола на импулсите.

 

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *