Как работят измамите с имейлите от Африка

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
Как работят измамите с имейлите от Африка

Как работят измамите с имейлите от Африка

Ако сте получили имейл или съобщение от непознат човек, който твърди, че е от Африка и има нужда от вашата помощ, за да прехвърли голяма сума пари, бъдете нащрек. Това е една от най-старите и най-разпространените форми на киберизмама, наричана „измама 419“ или „Нигерийска измама“.

Целта на измамниците е да ви накарат да им изпратите пари за различни такси, обещавайки ви част от парите, които те притежават. Разбира се, тези пари не съществуват и ако попаднете на куката им, ще загубите своите спестявания.

Има няколко характеристики, които могат да ви подскажат, че става въпрос за измама:

  • Измамникът твърди, че е политик, военен, аристократ или друг вид високопоставена личност от Африка.
  • Измамникът твърди, че има достъп до голяма сума пари (например наследство, лотария, дарение и т.н.), която не може да използва поради политически, правни или други причини.
  • Измамникът ви моли да му помогнете да прехвърли парите на вашата банкова сметка или да ги получите по друг начин (например чрез Western Union, MoneyGram и т.н.).
  • Измамникът ви обещава голям процент от парите (например 10%, 20% или повече) в замяна на вашата помощ.
  •  Измамникът ви изисква да платите различни такси предварително (например за освобождаване на парите, за правни документи, за митнически такси и т.н.), които често се увеличават с времето.
  • Измамникът ви праща фалшиви документи (например сертификати, паспорти, чекове и т.н.), за да докаже своята идентичност и легитимността на парите.
  •  Измамникът ви притиска да действате бързо и да не споделяте информацията с никого друг.

Как да се предпазим от измамата с имейлите от Африка?

Ако получите подобно писмо или съобщение, не отговаряйте и не изпращайте никакви пари или лични данни. Изтрийте го или го маркирайте като спам. Ако сте започнали комуникация с измамника, прекратете я незабавно.

Ако сте станали жертва на измамата и сте изпратили пари или лични данни, свържете се с вашата банка или финансова институция и им информирайте за случилото се. Също така, съобщете за измамата на компетентните органи, като Европейския антиизмамен офис (OLAF) или националната полиция.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *