Коледни измами

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments

⚡КОЛЕДНИ ИЗМАМИ ⚡

◼ Романични измами
По Коледа излъганите самотни сърца се увеличават.
Бъдете внимателни онлайн! Дебнат романтични измами и схеми с коледни картички. Коледните картички, изпращани от непознати имейл адреси. Отворим ли файла, той заразява компютъра ни и хакерите могат да откраднат паролите и личните ни данни.
За романтичните измами, измамниците подбират внимателно жените – да бъдат снимани сами или с домашен любимец, цвете, което е индикатор, че тя няма семейство.
Капаните на измамните ухажори могат да бъдат най-различни, като например, че са им изпратили подарък. Куриерската фирма казва, че пратката е спряна от швейцарските митници, а вътре са открити един милион долара в банкноти и жертвата има две опции – или да заплати такса, или да бъде арестувана заради пране на пари.
◼ Киберпрестъпниците обичат Коледа
Киберпрестъпниците обичат това време на годината. Изправени пред безкраен поток от имейли и съобщения, заетите хора може да обръщат по-малко внимание на сигурността от обикновено. Това ги прави по-склонни да кликнат върху фишинг връзка, да изтеглят зловреден софтуер или да направят покупка от измамен уебсайт.
Как да се предпазите от измами тази Коледа
За да се предпазите от коледни измами, трябва да запазите разсъдъка си. Ето четири неща, които можете да направите, за да избегнете измама:
◼ Използвайте здравия си разум
Случвало ли ви се е да видите специална оферта и да си помислите: „Уау, това е твърде хубаво, за да е истина!“. Да? Тогава вероятно сте прави – твърде добра е, за да е истина. Онлайн търговците на дребно наистина предлагат отстъпки, но те никога не продават стоки на загуба.
Така че, ако получите имейл, съдържащ оферти, които са много по-ниски от очакваните, вероятно става въпрос за измама. Проверете внимателно данните в имейла – пълен ли е с правописни грешки? Правилен ли е имейл адресът на подателя? (можете веднага да пренебрегнете всичко, изпратено от gmail.com, hotmail.com или yahoo.com).
◼ Купувайте само от реномирани търговци на дребно
Ако получите оферта от магазин, за който никога не сте чували, трябва да бъдете подозрителни.
Ще откриете, че офертите, които са „твърде добри, за да са истина“, често идват от непознат търговец на дребно – което е рецепта за катастрофа.
Ако не можете да проверите фирмата, трябва да изтриете имейла и да продължите напред.
◼ Проверявайте за сигурни уебсайтове
Реномираните търговци на дребно използват допълнителни мерки за сигурност, за да защитят поверителността и личните ви данни. Една от най-важните защити е „secure socket layer“ (SSL) – специална техника за криптиране, която гарантира, че данните ви не могат да бъдат прихванати от хакери.
Когато искате да купите нещо онлайн, проверете адресната лента на браузъра си. Трябва да виждате адреса на уебсайта, започващ с https:, заедно с икона на катинарче 🔒. Ако не можете, уебсайтът не е сигурен и не трябва да му се доверявате.
◼ Използвайте една и съща кредитна карта за всичките си покупки
Когато е възможно, онлайн покупките трябва да се извършват с кредитна карта. Купувачите често имат право на допълнителна защита срещу измама, когато правят покупка онлайн.
Използването на една и съща карта за всички покупки също така улеснява наблюдението на сметката ви и бързото откриване на подозрителни транзакции. Защото колкото по-бързо разберете, че сте били хакнати, толкова по-малко щети могат да нанесат хакерите.
Весели празници!
Работим за Вас 24/7 🔥

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *