Какво е суицидно поведение?

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
Какво е суицидно поведение?

⚡КАКВО Е СУИЦИДНО ПОВЕДЕНИЕ⚡

Да го кажем в прав текст – смъртта не е избавление, не е изход, макар понякога да ни се струва така. Темата е много деликатна💥
■ Едни от нас просто не виждат смисъл да продължат напред, други се надяват да избягат от проблемите. Не можем да знаем какво точно се случва, за да се стигне до подобен отказ от живота. В решението са вплетени различни линии – страх, смелост, гняв, отчаяние.
■ Спонтанните самоубийства са изключително редки. Човек не решава просто ей така да сложи край на живота си. Актът означава пълен отказ и отчаяние.
■ В болшинството случаи има предшестващи сигнали – променят се поведението и навиците; губи се интерес към нещата, които преди това са били вълнуващи; употребяват се специфични думи; трайно липсва ангажираност към бъдещето; настроението е минорно. В повечето случаи има предсмъртно писмо.
■ Понякога се правят само опити. Те са насочени към близките и са зов за помощ. В други случаи се вземат предварително обмислени решения. Когато някой тръгне в избраната посока, никак не е склонен да търси консултация.
■ Близките могат да разгадаят сигналите и да се намесят навреме, но може и да не дешифрират отправеното им послание. Тогава, след случилото се, са подложени на силен стрес поради изпитваното чувство за вина „Защо не разбрах/усетих/забелязах“.
■ Всеки ден ни спохождат черни мисли. Когато усетим, че тръгваме надолу и губим почва под краката си, нека да не си мислим, че чрез смъртта е толкова лесно да се отървем.
■ От основно значение е следното: не тръгваме да се борим в момент, в който нямаме сили за това, не се обвиняваме, но не се и отпускаме, даваме си възможно най-кратък срок за преболедуване, създаваме сами програма, че всичко ще мине и ще се върнем към обичайния си начин на живот.
■ Добре е да споделяме с близките и приятелите си и да не се притесняваме, че може да ги натоварим. Задържането и затварянето в нас самите само увеличават болката.
■ Нека се доверим на себе си, защото да задаваме или спираме посоката на мислите си е под наш контрол.
Работим за Вас 24/7 🔥

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *