Пада тайната на осиновяването

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
Пада тайната на осиновяването

⚡ПАДА ТАЙНАТА НА ОСИНОВАНЕТО⚡

Всяко осиновено дете вече ще може да знае кои са биологичните му родители.

След две десетилетия обещания и опити за законодателни промени тайната на осиновяването вече не е най-голямото табу в България.

Депутатите приеха в сряда окончателно промени в Семейния кодекс, с които разкриването ѝ се улеснява.

60 години тя пречеше на над 2 млн. души у нас да узнаят своя произход. Това са осиновени деца, техните осиновители и семействата им.

Информация за произхода ще могат да поискат от съда не само осиновителите и осиновеният, но и неговите деца и брачен партньор. Възрастта, на която осиновено дете ще може да поиска да научи за рождените си родители, обаче се вдига на 18 г.

По искането ще се произнася окръжният съд, но след като изслуша биологичните родители при закрити врата, в отсъствието на осиновения. Такова изслушване няма да има, ако родителите не могат да бъдат призовани по реда на Гражданско-процесуалния кодекс или са починали. Съдебното решение може да се обжалва от молителя или да се протестира от прокуратурата.

Освен че носи психологически травми на хората, които живеят в тайната на осиновяването, ги лишаваше и от правото да знаят имат ли генетични заболявания. Или дали не са в кръвосмешение.

Създава се Национална електронна информационна система, в която ще се намира информацията и за децата, дадени за осиновяване, и за кандидат-осиновителите, както и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване.

Те трябва да заработят от 1 януари 2025 г. с поднормативен акт на социалното министерство. Ще обслужват случаите в страната, но не и международните. Така кандидатстването за осиновяване вече ще може да става онлайн.

С електронизацията на процеса и неговото оптимизиране ще се направи по-ефективен подборът на родители, които да са най-подходящи за децата. Кандидатстването става с подаване на заявление, от желаещите да осиновят дете се искат и определени медицински документи.

Детективска Агенция НАС Груп 🕵🏻 ♂
Търсене и Разкриване на Информация 🗂 📡 📲
Работим за Вас 24/7 🔥

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *