Видове телефонни измами

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
видове телефонни измами

Видове телефонни измами

Пет се основните сценария използват ало измамниците, за да изнудят с лъжа пари от млади и възрастни.

Съдействие на полицията. Обикновено се обажда мъж, който заявява, че е служител на МВР. Информира, че в момента тече акция и иска съдействие за залавяне на телефонни измамници. Обяснява надълго и нашироко, че измамниците ще потърсят жертвата и съветва да се изпълняват инструкциите, за да може да ги хванат в крачка. Така потърпевшият хвърля сума пари през терасата, а мнимият полицай обяснява, че сумата ще бъде възстановена след края на акцията.

Капаро за закупуване на климатици и радиатори. Измамникът се представя за ваш близък или роднина. Заявява, че извършва сделка и е нужно техниката да бъде спешно капарирана. Моли за съдействие, защото в момента е възпрепятстван, а ако не плати в най-скоро време сделката ще пропадне и ще изгуби много пари. Казва, че след малко ще ви се обади служител на фирмата, от която ще бъде закупена техниката, за да се разберете за начин за предаването на парите. Малко по-късно ви се обажда уж представител на фирмата, който обяснява, че ще изпрати служител да вземе капарото. Иска точен адрес.

Спешна операция. По телефона се чува плач, а след малко го взима мъж и се представя за лекар. Казва, че ваш близък е пострадал сериозно и се нуждае от спешна операция. Иска голяма сума пари, които ако не се набавят бързо, ще доведе до трайни усложнения у пострадалия. Мнимият лекар не ви оставя да задавате въпроси, създава паниката и я използва. Следва бърза уговорка как да се предадат парите на санитар. На срещата идва човек, който се представя за такъв, взима парите и изчезва.

Внасяне на гаранция. По телефона ви казват, че ваш близък или роднина е предизвикал катастрофа със загинало дете и е арестуван. Дават ви телефон на „полицай“, „разследващ“, „адвокат“, който потвърждава, че вашият близък е задържан. Обещава да уреди освобождаването му срещу предоставяне на определена сума. Предупреждава, че ако кажете на някого, ще пропадне уговорката и няма как да се свърши работата с измъкването от ареста. Определя среща за предаване на парите и изчезва.

Печалба от томбола или телевизионна игра. На телефона с еобажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Съобщава ви, че сте спечелили голяма парична награда или че сте определен за участие в невероятна томбола. За да получите печалбата или да имате голям шанс за такава, трябва да закупите ваучери за зареждане на телефон на определена сума. Колкото повече – толкова по-голям шанс за големи награди. Тъй като вече ваучери почти няма, а зареждането става по електронен път, а не с търкане на картончета, измамата почти не се практикува в този й вид. Но пък бе една от най-нашумелите по време на хартиените ваучери за зареждане на телефон.

Какво трябва да знаем за телефония измамник?

Характерна особеност на извършителите на телефонни измами е голямото самообладание и хладнокръвие, което притежават, способността за бързо реагиране, умела преценка относно психичното състояние и възрастовите особености на потенциалната жертва.

◾ Силната превъзбуда на жертвите обикновено при тях не води до емоционално заразяване, до смущение или объркване. Това им помага точно да преценят дали планът им успява, или не. Щом се почувстват застрашени, без колебание прекъсват връзката с оглед предотвратяване на някакви усложнения – да бъдат разкрити и задържани от полицията.
◾ Въпреки ниското си образование, извършителите на
телефонни измами са запознати сравнително добре с правната уредба и нормативна база, визираща наказателната отговорност, която съответства на деянията им.
Те са добре информирани и за проблемите, които вълнуват гражданите, популярни телевизионни предавания и игри, чрез които се предлагат печалби, риск от заболявания и др., което осигурява убедителност на действията им.
◾ Измамниците притежават гъвкави защити, реверсивно
и хлъзгаво се променят при нужда, излиза и влиза в различни емоционални валентности с леснина и артистизъм.
Неговите жертви не са само наивни, доверчиви и простодушни
хора. Напротив – в мрежите му може да се оплете дори и найопитният, мнителен и практичен човек. Попадайки на такива хора, той действа още по-настървено и напористо.
◾ Обикновено двуличието и лицемерието му са недвусмислени, но добре прикрити зад привиден чар и галантност, шлифован тембър на гласа и подходяща интонация.
Телефонният измамник е носител на внушителен нарцисизъм, той е самовлюбен и същевременно внимателен и предпазлив.
Бдителността му маскира нарцисизма и той се превръща в по-особен такъв. Това е атипичен, непринуден и топъл нарцисизъм, а не студен и отблъскващ.
◾ Телефонният измамник в никакъв случай не е безличен. Дори притежава известен личностен колорит.
Той знае стойността си и добре усеща качествата си, като ги използва интуитивно и внимателно. В критични ситуации у него сработва инстинкт за оцеляване, имащ чудовищни, хипертофирани размери. Този инстинкт у него е генетично програмиран.
Затова лесно лавира в различни по вид ситуационни редове,
показвайки завиден ролеви репертоар. За него може да се каже още, че притежава известен „космополитизъм“ в рамките на страната
Привързва към едно място, често сменя местоживеенето си, гастролира безгрижно по градовете, живее в настоящето, тук и сега.
◾ Той не изпитва носталгия, не се връща към миналото, мисли само напред, дори има далечно времево целеполагане. Не се ангажира с проблемите на хората, с които общува, обикновено е повърхностен и плитък в ежедневните си битови контакти. Затова и връзките му са случайни и в повечето случаи нетрайни. Не завързва сериозни приятелства.
Тъй като чувствата на благосклонност, симпатия, нежност и
любов доближават хората най-много един към друг, той ги
преживява като особено застрашителни. Емоционалната му
безучастност прави партньорските му контакти лесно заменяеми.
◾ Телефонният измамник винаги усеща момента на изчерпаното доверие и лесно се преориентира към друг обект.
Тотален консуматор, с цинично-потребителско отношение
към живота и околните, той е мързелив, не притежава трудови навици, избягва да работи.
Ако работи, е небрежен, несериозен и крайно безотговорен. Често сменя работното си място, не се задържа дълго в рамките на общност, група или екип – „Чувства си се самодостатъчен“.

🔰 Доверете се на най-модерната детективска агенция в България НАС-Груп
🔰 Изградена по съвременни стандарти и отговаряща на Вашите нужди
🔰 Насочена изцяло към решаването на Вашите проблеми
––––––––––––––––––––-
👉 НАС Груп Ви дава Дискретност и Професионализъм
👉 Частни детективи специализирани в ЧАСТНИ РАЗСЛЕДВАНИЯ
Детективска Агенция НАС Груп 🕵🏻 ♂
Търсене и Разкриване на Информация 🗂 📡 📲
Работим за Вас 24/7 🔥
ℹ️ https://detektivi.bg
#детективскаагенция #детективи #частендетектив #телефонниизмами #българия

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *