Психологично насилие

Частен Детектив Частни разследвания 0 Comments
психологично насилие детективи

⚡️ Кога говорим за психологично насилие ⚡️

Психологическото насилие включва всички действия на извършителя на домашно насилие, които водят до страх, унижение, чувство за малоценност.

Гняв, ревност, безпаричие, скандал за възпитанието на децата, алкохолизъм, дългогодишна взаимна нетърпимост – причините могат да бъдат различни, всяко семейство е нещастно по своему.

Спорът ескалира с всяко повишаване на тона, размяната на обиди за секунди прераства във физическа агресия. Болката от травмата може да отмине по-бързо, но разочарованието, страхът и самотата на жертвата остават завинаги.

Срамът и притеснението за издръжката, дома и грижата за децата кара много от жените, пострадали от домашно насилие, да се примирят с мъчението на постоянния тормоз.

Психологическото насилие се различава от физическото и вербалното насилие.

На пръв поглед психологическото насилие може да бъде определено като вида насилие, който включва психологическо увреждане, нанесено от извършващия действието индивид.

Проява на психическо насилие е всеки случай, когато едно лице доброволно причинява някакво психическо безпокойство на друго лице.

Психическото насилие е съвместимо с физическо или вербално насилие.

Травмите, извършени на лице, което е било жертва на сексуално насилие, не са само вредите, произтичащи от физическите наранявания на тялото му – психологическата травма, която събитието може да предизвика, е неразделна част от насилието, това е психологическо насилие. То е от първостепенно значение и от политическа гледна точка.

От друга страна, тъй като често е трудно да се преценят психологическите щети (кой може да разбере дали една жена наистина страда поради сексисткото поведение на познатите си, а не поради собствените си лични проблеми), критиците на психологическото насилие често опитват да намерят някакво извинение за поведението на насилника.

В психологическата сфера не е никак лесно да се разкрият причините за агресивно или насилствено поведение, но със сигурност се знае, че дискриминационното поведение оказва психологически натиск над жертвите.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *